Receptura wg ks. Klimuszki
Drobne kawałki bursztynu należy zalać czystym spirytusem, po czym przez 10 dni trzymać w ciepłym miejscu. Od czasu do czasu powinniśmy wstrząsnąć i gotowe. Ten sam bursztyn można zalewać dwukrotnie.
Nalewka jest doskonała na bóle głowy, gorączkę i przeziębienie. Aby pokonać ból, powinniśmy natrzeć nalewką skronie, czoło i wewnętrzne części nadgarstków. Jeśli zaś chcemy zwalczyć gorączkę lub powstrzymać rozwój choroby, trzeba natrzeć nalewką raz lub dwa razy piersi i plecy
Nalewkę możemy również dodawać do herbaty. Już 3 krople wystarczą, by nie paść ofiarą podstępnej grypy.
Bursztyn ma podobno także właściwości obniżające ciśnienie tętnicze, uspakajające i aktywizujące układ immunologiczny. Dobra wiadomość dla pań: zapobiega tworzeniu się zmarszczek!
Opracowała: Katarzyna Stępień
Źródła:
www.w-spodnicy.pl
www.bc.com.pl
Fot. www.madang.pl